Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Büyükşehir'den, Atık Yönetimi Çalıştayı

Büyükşehir

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Sürdürülebilir Atık Yönetimi Çalıştayı” düzenlendi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından Sürdürülebilir Atık Yönetimi Çalıştayı” düzenlendi
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Sürdürülebilir Atık Yönetimi Çalıştayı” yoğun bir katılımla Bal Konuk Center'da gerçekleşti.
Çalıştaya Vali Yardımcısı Selda Dural, Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Osman Sali, Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ayşin Şirvancı başta olmak üzere Belediye Daire Başkanları, ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri, üniversite öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.
Konuşmacı olarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden Dr. A. Tülay Selici, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Ali Yenici ve Balıkesir Sanayi Odası'ndan Nur Doğru'nun katıldığı çalıştayın moderatörlüğünü BAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Doç Dr. Burhanettin Farizoğlu yaptı.
Çalıştayın açılış konuşmasını ise Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur yaptı.
Başkan Uğur konuşmasında, Balıkesir'in kalkınmasında önemli rol oynayan sanayi tesislerinin üretim faaliyetleri sonrasında çeşitli endüstriyel ve atıklar oluştuğunu, bir yerden üretim yaparken diğer yandan da atıkları mevzuata uygun bertaraf etmenin sürdürülebilir çevre açısından gelecek nesillere bir borç olduğunu düşündüklerini kaydederek çevrenin kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.
Uğur: 1 litre atık yağ 1 litre petrole eş değer enerji üretiyor”
Gelişmekte olan ülkelerin sanayileştikçe tüketimin arttığını, tüketim arttıkça çevrenin de kirlendiğini belirten Başkan Uğur Bitkisel atık yağlar çok önemli. Bu konuyu ülkemizde ilk defa gündeme getiren ve bu konuda 4 yıla yakın çalışma yapan bir kişiyim. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı olarak görevim devam ediyor. Bundan 4 yıl önce Çevre Bakanlığı, Derneğimizden atık yağların değerlendirilmesi konusunda çalışma yapmamızı istedi. Evlerde tüketilen bitkisel yağlar, evde yapılan kızartmalar neticesinde lavabodan dökülüyor, lavaboya döküldüğünde bir kere kanalizasyon ile ilgili tıkanma meydana geliyor. 1 litre atık bitkisel yağ, 1 litre petrole eş değer enerji üretiyor. Arıtmalar yağları arıtmadan çevre kirleniyor. Maddi olarak da arıtma tesislerinin yükü artıyor. Bitkisel atık yağ makinesini geliştirdik 35 ortaklı firma olarak Çorum'da makineyi yapıyoruz. Bitkisel atık yağ toplama makinesinin patenti BAYTOM firmasına ait. Bu makineleri Balıkesir'de yaygınlaştıracağız. Bu yağları lavabodan atılmadan toplayarak biodizele dönüştürerek katkı sağlayacağız” dedi.
Uğur: Arıtma tesisi mutlaka şart”
Konuşmasında arıtma tesisinin gerekliliğine değinen Başkan Uğur, Geçmişimizden aldığımız mirası çocuklarımıza bırakacağız. Su kullanıyoruz suyu kirletiyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin hastalıklarının % 80'i su kirliliğinden. Kırsaldaki mahalleleri geziyoruz. Buradaki sular kaynak sudan alınıyor, kanalizasyon suyun diğer tarafına bırakılıyor. Mutlaka arıtma tesislerinin olması lazım. Yerel yönetimlere görevler düşüyor ama bunun da bir finansmanı var. Avrupa'da vergiler çok arttırıldı. Atık su bedelleri bazı yerlerde % 50'lere çıktı. Suyu arıtabilmemiz için bedel ödemeniz lazım. Avrupa'da araba lastiğinizi çöpe atamıyorsunuz onun imhası için bir bedel ödemeniz lazım bu da 50 euro” şeklinde konuştu.
Başkan Uğur'un konuşmasının ardından başlayan çalıştayda konuşmacılar, sunum eşliğinde katılımcıları konuyla ilgili bilgilendirdi. Çalıştayda öğleden sonra ise Ekolojik Enerji firmasının uzmanları, katılımcılarla görüş alışverişinde bulundu.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı